8
Aralık
Seramik Kaplama
Seramik kaplama; boyayı, alaşımları ve camları trafikteki kirletici maddelerden, hava etkisiyle günlük aşınmadan ve kuş pisliğinden korumak için tasarlanmış yeni, sıra dışı bir üründür. İç yüzeyleri ve kumaş döşemeyi dahi korur.
Antalya Seramik Kaplama Günümüz koşullarında artık araç koruma bir seçenek değil bir zorunluluk halini aldı. Fakat, bir dolu özellikle vaat edilen piyasada ki ürünlerin 1-2 ay gibi kısa süreler içerisinde özelliğini yitirmesi ve her defasında alınan olumsuz neticeler can sıkıcı olmakta ve toplamda ciddi paralara mal olmaktadır.
Seramik Koruma/Kaplama Nedir?
İngilizcesi "Glass Coating" yani cam kaplama olan fakat sektörde dilimize seramik koruma ya da seramik kaplama olarak giren en son teknoloji boya koruma çeşididir. Bu ürünlerin en temel özelliği koruma sürelerinin eski moda waxlar ile kıyasla çok uzun olmasıdır. Örnek vermek gerekirse katı waxlar aracın boyasını 3 aylık bir sürede korurken seramik koruma ürünleri 2 yıl 5 yıl hatta 7 yıla kadar koruma sağlarlar. Bunun sebebi ise yüzey ile girdikleri reaksiyon sonucunda yüzeye çok sıkı bir şekilde tutunmasıdır.Seramik kaplama en önemli özelliği uygulandığı yüzeyde sağladığı sertlik derecesidir ve bu sertlik derecesi H olarak derecelendirilir. 4H, 7H ve 9H koruma ürünleri mevcuttur ve H değeri arttıkça ürünün sertlik derecesi de paralel olarak artacaktır. H değeri kurşun kalem testlerinin verilerince değerlendirilmektedir.
Seramik Korumaların bir başka özelliği de UV koruması olduğu için polisaj sonrasında elde edilen parlaklığı biraz daha ileriye taşıyarak maksimum seviyeye taşır ve bu parlaklığı ürünün belirttiği koruma süresi boyunca muhafaza eder.
Seramik kaplama yüksek kimyasal dayanımına sahiptir. Çoğu seramik koruma ürünü pH 2 ile 12 arasındaki değerlere karşı dayanıklıdır. Bu yıkamada kullanılan şampuana karşı çok hassas olmadığını belirtir. Standart wax ile koruma altına alınmış bir araç agresif bir şampuan ile 1-2 yıkama sonrasında özelliğini yitirirken seramik koruma altına alınmış araç sahip olduğu güçlü pH mukavemeti sayesinde bir çok yıkama sonrası özelliğini muhafaza edecektir.
Seramik Koruma/Kaplama aracın boyasına zarar verir mi?
Bu ürünlerin boya koruma ürünleri olduğunu düşündüğümüz zaman aslında bu sorunun da cevabını vermiş bulunmaktayız. Seramik koruma ürünleri teknolojinin bize el verdiği maksimum korumayı sağlayan ürünlerdir. Bu korumaların en basit mantığını şu şekilde açıklayabiliriz : Ürün uygulandığı yüzeyde aracın orijinal verniğinden daha sert bir tabaka oluşturduğu için çizik dayanımı oldukça yüksektir fakat ASLA ÇİZİLMEZ değildir.Seramik kaplama ürünleri boyaya zarar vermekten çok fayda sağlarlar. Ülkemizde maalesef ki oto yıkama dükkanlarında kullanılan yoğun kostik içeren şampuanlar zaman içerisinde boya, krom ve plastik aksam, jant gibi aksamlarda matlaşma meydana getirecektir fakat seramik koruma uygulanmış yüzeylerde bu matlaşma meydana gelmesi mümkün değildir.
Aynı zamanda bu ürünler 250 derece gibi çok yüksek değerlerdeki sıcaklığa karşı da dayanıklıdır. Bununla beraber UV korumasını da eklediğimiz zaman aracın boyasının güneş yanıklarından korunması anlamı taşımaktadır.
Yüksek pH dayanımının aynı zamanda kuş pisliklerine karşı da direnç göstermesi söz konusudur. Kuş pisliği asidik ve fazlasıyla agresif bir yapıda olduğundan boyada yanmalar meydana getirecektir. Kimi durumlarda bu pislik astara kadar inmekte ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Seramik koruma bulunan yüzeylerde bu gibi durumların oluşması pek söz konusu değildir. Ürün, uygulandığı yüzeyde 0.4 ile 2 mikron aralığında bir tabaka oluşturmaktadır. Bunu göz ile görmemiz pek mümkün değil fakat varlığını hissetmemiz kaçınılmazdır.
Seramik kaplama uygulanmış araç çizilmez mi?
Çizilir fakat koruma olmayan bir araç ile kıyaslandığı zaman daha zor ve daha az çizilir. Doğru ürünler ve yöntemler ile yıkanan bir araçta çizilme meydana gelmeyecektir. Araçta yıkama, kurulama gibi süreçlerde çizilme ihtimalinin en yüksek olduğu süreçlerde meydana gelen çizilmeler korumanın yüzeyinde meydana gelecektir. Çizikler koruma üzerinde kalacak aracın boyası çizilmeyecektir.Sektörde insanlara verilen yanlış bilgiler arasında mevcut olan bir sorundur. İnsanlara olmayacak sözler vererek müşteri çekmeye çalışmanın başka bir yolu da bu korumaların çizilmez olduğunu söylemektir. Örneğin bir silinmede koruma olmayan araçta 10 çizik meydana geliyor ise koruma olan yüzeyde 2 çizilme meydana gelebilmektedir. Hatta doğru bez ve silme yöntemiyle birlikte bu 2 çizilme 0 olacaktır.